TWILIGHT si alte cele…

Am citit un articol foarte amanuntit referitor la ‘fenomenul’  Twilight – din punct de vedere crestin – http://gtgospel.wordpress.com/2010/09/07/fenomenul-twilight-si-biblia/

Interesant articolul, desi dupa umila mea parere, poate e putin prea dispus sa gaseasca probleme.  Oricum – intentia e foarte buna, asa ca, felicitari pentru ‘semnalul de alarma’.

Cateva observatii personale (dec i nu un articol pe larg sau un raspuns la articolul mentionat). Am citit primele doua volume (deci pe acesta se bazeaza observatiile mele), curios si intentionand ca si pastor sa pot intelege si purta un dialog cu adolescentii din Biserica.

Scopul cartii nu cred ca este un studiu despre vampirism – ci relatia complicata dintre Bella, Jacob si Edward. Sunt dilemele ‘dragostei’ adolescentei si necesitatea de a alege.

Cred ca adolescentii sunt fascinati nu atat de partea mistica ci de identificarea cu eroii cartii in lucrurile cu care majoritatea dintre ei se intalnesc zi de zi. Intotdeauna prefer sa intreb ‘de ce’ vis-à-vis de orice fenomen cultural – incercand sa inteleg (asa cum cred ca face Ap. Pavel in Atena) setea oamenilor. Uneori cred ca este o sete mascata dupa ‘golul’ care este in fiecare din noi, dupa Dumnezeu insusi,  cum spunea Sf. Augustin. Alte ori e pur si simplu, atractia pacatului si a firii.

Asemanarea cu Harry Potter e fortata. Singurul lucru in comun este probabil succesul commercial in randul tinerilor. HP prezinta vrajitoria care din pacate e un lucru real, iar in Twilight e vorba de vampiri, varcolaci, etc – care nu sunt reali.

Cateodata, mai ales in Romania si in State pare sa fim obsedati ca si evanghelici de atacuri din afara. Gasim ceva de criticat si studiem cu amanuntul. Devenim specialist si experti in ‘anti’ una si alta. Intre timp, studiem mai putin Scriptura, si veghem mai putin asupra atacurilor fatise din partea Diavolului.

Ma rog pentru adolescentii nostrii nu doar sa fie atenti la fenomenele culturale ci sa lupte feroce sis a razbeasca impotriva curviei, hotiei, idolatriei, prostiei, lenei in rugaciune, ignorantei Biblice si apatiei misionare.

In final va reamintesc de cuvintele Ap. Pavel pentru tanarul Timotei (1 Tim. 4)

Dar Duhul spune lămurit că, în vremile din urmă, unii se vor lepăda de credinţă, ca să se alipească de duhuri înşelătoare şi de învăţăturile dracilor,

2abătuţi de făţărnicia unor oameni cari vorbesc minciuni, însemnaţi cu ferul roş în însuş cugetul lor.

3Ei opresc căsătoria şi întrebuinţarea bucatelor, pe cari Dumnezeu le -a făcut ca să fie luate cu mulţămiri de către ceice cred şi cunosc adevărul.

4Căci orice făptură a lui Dumnezeu este bună: şi nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulţămiri;

5pentrucă este sfinţit prin Cuvîntul lui Dumnezeu şi prin rugăciune.

6Dacă vei pune în mintea fraţilor aceste lucruri, vei fi un bun slujitor al lui Hristos Isus, fiindcă te hrăneşti cu cuvintele credinţei şi ale bunei învăţături, pe care ai urmat -o pînă acum.

7Fereşte-te de basmele lumeşti şi băbeşti. Caută să fii evlavios.

8Căci deprinderea trupească este de puţin folos, pe cînd evlavia este folositoare în orice privinţă, întrucît ea are făgăduinţa vieţii de acum şi a celei viitoare.

9Iată un cuvînt adevărat şi cu totul vrednic de primit!

10Noi muncim, în adevăr, şi ne luptăm, pentrucă ne-am pus nădejdea în Dumnezeul cel viu, care este Mîntuitorul tuturor oamenilor, şi mai ales al celor credincioşi.

11Porunceşte, şi învaţă aceste lucruri.

12Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea; ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie.

13Pînă voi veni, ia seama bine la citire, la îndemnare, şi la învăţătura pe care o dai altora.

14Nu fi nepăsător de darul care este în tine, care ţi -a fost dat prin proorocie, cu punerea mînilor de către ceata presbiterilor (Sau: bătrîni.).

15Pune-ţi pe inimă aceste lucruri, îndeletniceşte-te în totul cu ele, pentruca înaintarea ta să fie văzută de toţi.

16Fii cu luare aminte asupra ta însuţi şi asupra învăţăturii, pe care o dai altora: stăruieşte în aceste lucruri, căci dacă vei face aşa, te vei mîntui pe tine însuţi şi pe cei ce te ascultă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s